![]() |
|
Wat wordt het lot van onze Provincie?
Zoals iedereen weet wil Rutte 2 onze provincie op laten gaan in een super provincie te samen met Noord Holland en Utrecht.
De eerste vraag die opkomt is; WAAROM???
Functioneert Flevoland niet?
Dat blijkt uit niets. Het is zelfs zo dat de Provincie Flevoland het goed doet in vergelijking met anderen.
Flevoland is kleiner dan de meeste anderen en dat is zeker een rede waarom dat zo is. Dat heeft iets te maken met de menselijke maat en de daaruit voortvloeiende schaal.
Is er geen Flevoland gevoel?
Ja dat is er zeker wel. Als ik uit Nederland over de Hollandse en Stichtse brug de polder in duik onderga ik een gevoel van bevrijding. Lekker weer in die weidse polder. Het mierennest achter me latent.
Functioneren de andere provincies slecht en hebben ze hulp en bijstand nodig van Flevoland?
Er is zeker meer bestuurlijk gedoe want ze zijn groter. Groot en gedoe gaat altijd samen.
Zo van de buitenkant zou zeker Noord Holland beter in twee gesplitst kunnen worden.
Utrecht is andere koek. Die zijn wel groot in aantal mensen maar niet in grondgebied.
Is het goedkoper?
Vast niet want Plasterk gebruikt het niet als argument. Ja natuurlijk, hij zegt ”in de nieuwe vorm KAN het 70 miljoen goedkoper” Het zit in het woordje KAN. Want het KAN ook 100 miljoen duurder uitpakken. Hij zegt dus niets.
In ieder geval blijkt uit wetenschappelijk onderzoek van de Universiteit van Groningen dat opschaling nimmer tot lagere kosten leidt. Soms wel in het begin maar later stijgen kosten behoorlijk en dan tot boven het oude gezamenlijk niveau.
Zo heeft er geen enkele gemeentelijke herindeling op termijn tot verlaging van kosten geleid. Dat geld ook voor andere samenvoegingen. Zelfs uit het bedrijfsleven kan je opmaken dat overnames in 80% van de gevallen uiteindelijk niet de gewenste synergie opleverde.
Hebben de provincies er om gevraagd?
Nee ook niet. Ze werken waar nuttig al wel samen.
Wil de bevolking dit?
Nee, ook al niet. De meerderheid is tegen samenvoeging om argumenten op de menselijke maat.
Zijn er in het buitenland goede voorbeelden te vinden die we moeten navolgen?
Nee ook al niet! Vaak wordt Duitsland neergezet als voorbeeld maar dat klopt niet. Als het iets anders was gelopen in de geschiedenis dan had Nederland één de Bundes Landern geweest die was opgedeeld in … jawel provincies. Dat noemen ze daar een Kreis. Een Kreis is kleiner dan de gemiddelde Provincie in Nederland.
Gelooft u mij, er is in de hele wereld geen geslaagd voorbeeld van bestuurlijke opschaling.
Daar waar men het toch probeerde ontstond meestal burgeroorlog of andere kommer en kwel maar in ieder geval vielen te grote bestuurlijke eenheden uit elkaar of leefden in bittere armoede.
Maar waarom dan?
Geen idee. Het is een bureau gedachte die gezien moet worden als een mogelijkheid voor een partij of bestuurder die dadendrang heeft of een missie.
En als politici een missie krijgen,, verstopt u dan diep onder de grond. Bij het uitvoeren van een missie zijn er altijd veel benadeelden.
Overweeg ook dit; de andere twee Provincies zijn aanzienlijk groter dan Flevoland. Het effect zal zijn dat de belangen van Flevoland gaan ondersneeuwen. Bij fusies is de kleinste altijd de klos.
Wat gaan we er aan doen?
In het partij programma van 50PLUS staat dat in de toekomst de Provincies opgeheven moeten worden.
Daar wil ik het nu even niet over hebben maar als dat al gebeurd dan dient dat middels een grondwetswijziging te geschieden.
Dat kost 10 tot 15 jaar.
Maar als de natuur zijn werk doet gebeurt dat nooit of er ontstaan Provincie steden. Ik kan me voorstellen dat Almere wat uitbreid en dan een provinciestad gaat worden.
Zo had je vroeger Stadstaten met zelfstandige bestuurlijke vormen. Meestal een Roofridder of andere despoot aan het hoofd die de boel in het gareel hield.
In het najaar zijn er inspraakrondes voor burgers. Ik roep u nu vast op om in grote getalen daar aan deel te nemen en uw mening te geven.
Wij zullen u middels deze site van de data op de hoogte brengen.
Overigens zullen wij vanaf heden u over de gehele voorgang van de samenvoeging op de hoogte houden.
Heeft Almere een belang bij samenvoeging van de Provincies?
Nee, natuurlijk niet. Het zal tot een nieuw landschap leiden. Ik zie in dat geval dat Almere, Lelystad, Dronten en Zeewolde worden samengevoegd tot een Stadsprovincie.
De menselijke maat zal aan het einde altijd de bovenliggende factor worden. Bovendien zullen de kleinere gemeenten niet alle taken op zich blijven nemen.
De zetelverdeling in de nieuwe Staten zal ook aanleiding tot bedenkingen geven.
Vier zetels voor de Polder? Een kleine partij zal bij fusie altijd het onderspit delven.
Hondenbelasting mag van de Hoge Raad
Gemeenten mogen hondenbelasting heffen van de Hoge Raad. Het is geen
discriminatie dat gemeenten geld ophalen bij hondenbezitters terwijl ze niet
datzelfde doen bij mensen die geen hond hebben. Het kost de gemeente immers
geld om de openbare weg en plaatsen voor honden schoon te maken, meent de
Hoge Raad. De
hoogte van de belastingheffing hoeft ook niet aangepast aan de kosten die
een gemeente daadwerkelijk maakt. De gemeente Sittard-Geleen was naar de
Hoge Raad gestapt omdat ze het niet eens was met een uitspraak van het
gerechtshof in Den Bosch, dat vond dat gemeenten geen onderscheid mogen
maken tussen inwoners met en zonder hond. Volgens het Centraal Bureau voor
Statistiek (CBS) verwachten de Nederlandse gemeenten die hondenbelasting
heffen er dit jaar ongeveer 64 miljoen euro mee binnen te halen.
Bij het Europese mensenrechtenhof EHRM spande de Duitse advocaat Elmar Vitt
in 2012 een zaak aan, omdat ook hij hondenbelasting discriminatie vindt. Het
bezit van andere huisdieren zoals hamsters, katten en paarden zijn immers
belastingvrij, zo betoogde Vitt. Voor zover bekend heeft het hof nog geen
uitspraak gedaan. Landen als Groot-Brittannië, Frankrijk en Spanje hebben de
hondenbelasting al afgeschaft.
Bron; Trouw.
Commentaar; APopa is voor afschaffing van de hondenbelasting in Almere
Maar de andere partijen in de raad. Zijn die zichtbaar? Nou ja Leefbaar maakt wel eens een grap maar verder? Ik zie ze niet. Even was er sensatie toen Almere Liberaal ontstond en zetels meenam van VVD en PVV maar ja als je zo zichtbaar moet worden wat is dan het gemiddelde. En wat heeft die afscheiding gebracht? Een nieuw elan? Dacht het niet. Het werd een leuk liberaal praatgroepje maar niet een club die het verschil maakt. O ja, even werd het spannend toen de raad zich genomen voelde door het taalgebruik van het college bij de debatten rondom het winkelcentrum Almere Poort. Ha, zo dacht ik, ze worden wakker. Maar nee, geen kaas. We deden een plas en het bleef zo het was. Waar blijft de visie van de raad over de grote vraagstukken zoals het uitbreiden van Almere. De aanleg van snelwegen en spoorbanen. De superprovincie. Het vliegveld Lelystad waar straks een bulderbaan de rust in Nobelhorst gaat verstoren.
Gedragen de raadsleden zich wel als volksvertegenwoordiger. Volgens mij slechts heel beperkt. De VVD, PvdA leden vinden van zichzelf dat ze bestuurders zijn en hebben maar één missie. Steun het college. Ook als het college het bestuursbelang boven het belang van de kiezers stelt. Als ze al eens flink doen worden ze gelijk weer op de poef gezet.
Af en toe is er spanning. Als de PVV weer eens op de bok gaat maar dan zie je gelijk dat de andere partijen in hun schulp kruipen. Alsof de PVV nooit iets goeds zegt. Dat is natuurlijk niet waar maar is wel de cultuur in de raad van Almere.
Er is duidelijk behoefte aan nieuw bloed.
We hebben behoefte aan mensen die het verschil gaan maken.